Freestyle Laskettelu
Freestyle Laskettelussa on monia eri osa-alueita joihin kuuluvat mm: Baletti, Crossi, Kumpare, Hyppy, Lumikouru, ja Newschool.
Baletissa laskijat menevät loivaa rinnettä alas pyörähdellen suksiensa kanssa musiikintahdissa, ja tämä on verrannollista myös baletti-luisteluun.
Crossissaa laskijat menevät hurjaa nopeutta rinteeseen tehtyä rataa alaspäin, radalle on muokattu kumpuja sekä hyppyreitä, ja muita esteitä hieman motocrossin mukaan. Kumpare laskettelussa laskijat menevät kympareiden yli, joiden jälkeen he tekevät jonkin näköisen kierteen tai voltin hyppyristä, laskevat taas kumpuja ja tekevät vielä viimeisen hyppynsä.
Hypyissä taikka ''Big Air:issa'' laskija hyppää korkealle ilmaan hyppyristä, ja tekee jonkinsortin voltin, kierteen tai voltin kierteellä.
Lumikourussa laskijat laskevat halkaistun putken muotoista käytävää alas ja hyppivät sen reunoilta tehden voltteja tai kierteitä mielensä mukaan.
Newschool lasketteluun sisältyy Hypyt ja Lumikouru, sekä ''slopestyle'' jossa laskijat luisuvat sivuttain putkien päälle ja tekevät siinä temppuja, ja slopestyleen kuuluu myös hypyt joita on sijoiteltu slopestyle rinteeseen aina muutamia kappaleita. Tarkemmin haluaisin kertoa Newschool laskettelusta ja sen historiasta, vaaroista, osa-alueista ja vaikutuksellisista henkilöistä.
Newschool-laskettelun historia on lyhyt, mutta laji on kehittynyt nopeasti. Laji on kehkeytynyt mm. Baletti, Crossi ja hyppy-laskusta.
Newschoolin historia pohjautuukin 90-luvulle ja vielä kauemmas, mutta se alkoi muodostua vasta 90-luvun lopulla nykyiseen olomuotoonsa jolloin
''Skiboard'' taikka pätkäsuksien pioneerit rupesivat käyttämään lumilautailijoille tarkoitettuja hyppyreitä omiin tarkoituksiinsa.
Newschool laskettelu on alkanut nostaa päätään ympäri maailmaa monien suurien kisojen myötä. Alunperin Newschool laskettelu oli vain harvojen tiedossa, ja lumilautailu oli yleisempää, mutta ajansaatossa newschool laskijoita on satoja ellei jopa tuhansia. Toisaalta laji on vieläkin pieni, mutta ''slopestyle'' ja lumikouru ovat hyväksytty virallisiksi olympia-lajeiksi joten harrastajia tulee vielä lisää. Newschool on harrastuksena suhteellisen yksinkertainen, eikä tarvitse tietynlaisia välineitä. Välineiksi riittävät sukset siteineen ja monot. Tietenkin ''twintip'' sukset jotka ovat käyristetty molemmista päistä, helpottavat hypyista tehtäviä temppuja sekä putkien päällä temppuilua, sekä mahdollistavat takaperin alastulon.
http://www11.edu.fi/lehti/templates/artikkeli.php?id=485&dep=2099&clip=24716 kertoo,että Newschool-hiihtoa pidetään laskettelua uudistavana nuorekkaana tyylisuuntana. Se on freestyle-lautailun vastine suksilla suoritettuna: mukana ovat kaikki samat osatekijät kuin lumilautailussakin, hyppyrit, reilit, paipit ym., joita laskijat käyttävät hyväkseen. Kärjistäen nykyään voi tehdä suksilla kaikkea, mikä on tehtävissä lumilaudalla. Tällä hetkellä newschool-laskettelu on jo salonkikelpoista urheilua ja integroitumassa osaksi muuta freestyle-hiihtoa.
Newschool-lasketteluun pohjautuu myös todellisia vaaroja kuten myös muihinkin extreme-lajeihin. Newschoolin historian varrella on sattunut monia kuolemia, sekä vakavia loukkaantumisia. Vasta tänätalvena eräs naislaskija halvaantui Winter X-Games:in slopestyle kisoissa kun suksen kantti/reuna oli huonossa asennossa ja esti hypyn lähtemisen jonka seurauksena laskija lensi selälleen kumpuun juuri ennen alastuloa. Tämän takia on suositeltavaa käyttää vähintäänkin kypärää. Muitakin suojia saa käyttää ja niihin kuuluvat: selkäpanssari, pehmustetut shortsit, hammas-suojat ym. Moni alan pioneerikin on menettänyt henkensä huonojen sattumusten johdosta. Suomessakaan ei olla vältytty onnettomuuksilta. Pekka Hyysalo niminen nuorukainen halvaantui vakavasti joitain vuosia sitten, mutta kuntoutunut todella nopeasti. Joten lajissa ei voi koskaan olla liian varovainen, muttei saa pelätäkkään kokoaikaa. Luiden murtumat, ja mustelmat ovat yleisimpiä vammoja Newschool-laskettelun parissa.
Yhtiä vaikutuksellisimpia henkilöitä 2000-luvulla ovat olleet mm. Candide Thovex (valtaisvat ilmalennot suurista hyppyreistä), Tanner Hall(''gorillatyylin'' mestari), Pep Fujas, Eric Pollard (LINE:n veteraani ja entinen snowbleidaaja), Mickael Deschenaux (Laskijalähtöisen Ninthwardin keulahahmoja, ja antoi sanalle ''tyyli'' aivan uuden merkityksen), PK Hunder, J.F. Cusson (Salomonin alkuperäisiä jäseniä, joka osallistui yhtien ensimmäisten twintippien suunnitteluun), J.P. Auclair (Perusti Armada-suksifirman jolla sittemmin ollut valtaisa fanipohja), C.R .Johnson, ja hieman uudempia ammattilais newschoolaajia jotka ovat vaikuttaneet lajiin valtaisasti ovat: Tom Wallisch (vaivattoman näköinen temppuilu, ja ehkä parhain Newschool-laskija), Bobby Brown (ensimmäinen triplakorkki suksilla), Henrik Harlaut (Apinamainen tyyli, todella suuret vaatteet, inspired-median keulakuvia, ensimmäinen nosebutter-tuplakorkki ja nosebutter-triplakorkki).
Mielestäni Freestyle-laskettelu on hyvä laji kaiken ikäisille sen monipuolisuuden takia ja se antaa vapauden tunteen, leivittää stressiä, mutta voi myös lisätäkkin, kehittää kuntoa ja itseluottamusta, sekä hyvän olon tunteen kun saat tehtyä jotakin uutta. Rinteissä näkee yhä nuorempia ''parkki-laskijoita'', mutta pitää myös muistaa laskea muuallakin, koska parkissa ei kehity rinnetaidot kuin vähän.
-Omia tietoja on paljon, mutta pohdintaa saisi olla enemmän (ja esim. omia kokemuksia ym.)
VastaaPoista-Viittaukset ovat ok
-Lähteitä pitäisi käyttää runsaammin läpi tekstin
-Varo puhekielisyyttä (esim. yhtiä) ja pitkiä luetteloja